Trgovina

Češnjak
5. ožujka 2020.
Cikla
10. ožujka 2020.

Cherry rajčica

44.99Kn

Cherry rajčica je dostupna tijekom cijele godine i izvrsne je kvalitete, a najbolja je u sezoni od srpnja do rujna. Vrlo je popularna i dolazi u više od tisuću različitih vrsta koje se razlikuju po obliku, veličini i boji. Postoje male crvene cherry rajčice, svijetle žute rajčice, talijanske kruškolike rajčice i zelene rajčice-poznate po pripremi prženje u južno-američkoj kuhinji.

Opis

Rajčica je iz porodice Solanaceae rod Lycopersicum var.Cerasiforme.Ime koje je ovaj plod dobio na raznim jezicima odražava neku povijest.

Lycopersicon na latinskom znači „vuk breskva“što je značilo da je plod opasan poput vuka, Francuzi ga zovu „pomme d’amour“ što znači „ljubav jabuke“ jer su vjerovali da ima afrodizijačka svojstva, a Talijani ga zovu „pomodoro“ ili „zlatna jabuka“ zbog činjenice da je to prva vrsta rajčice s kojom su bili upoznati.

Cherry rajčica je dostupna tijekom cijele godine i izvrsne je kvalitete, a najbolja je u sezoni od srpnja do rujna. Vrlo je popularna i dolazi u više od tisuću različitih vrsta koje se razlikuju po obliku, veličini i boji. Postoje male crvene cherry rajčice, svijetle žute rajčice, talijanske kruškolike rajčice i zelene rajčice-poznate po pripremi prženje u južno-američkoj kuhinji. Ima mesnatu unutarnju strukturu ispunjenu skliskim sjemenkama, okružena vodenom matricom. Cherry rajčice su voće u botaničkom smislu i imaju kiselkasto slatkast okus.

LJEKOVITOST

Cherry rajčica ima bogat nutritivni i ljekoviti sastav: Folati-pomažu u smanjenju rizika od raka debelog crijeva. Riboflavin-je koristan za smanjenje učestalosti napadaja migrene. Krom-pomaže dijabetičarima zadržati razinu šećera u krvi pod kontrolom. Likopen-zajedno s drugim fitonutrijentima djeluje zaštitno protiv raka prostate i bolesti krvožilnog sustava.

Nutritivne vrijednosti za 149 g rajčice:

Kalorije270 kcal
Masti0.3g
Natrija7 g
Ugljikohidrata6 g
Proteina1 g

Nutritivne vrijednosti za 180 g rajčice:

Kalij399.6 mg
Vitamin B10.11 mg
Vitamin B60.14 mg
Vitamin B20.09 mg
Folata27 mcg
Magnezij19.8 mg
Željezo0.81 mg
Niacin1.13 mg
Vitamin E0.68 mg
Vitamin C34 mg

Možda će vam se također svidjeti…

  • Celer korijen

    19.99Kn

    Celer je zbog svojstava vrlo zdrava biljka, te se koristi u pripremi raznih sokova i smoothija. Djeluje u prevenciji i borbi protiv raka, te smanjuje i regulira krvni tlak.

    Dodaj u košaricu