3.98€ (29.99 kn)
Palme datule su se od antičkih vremena uzgajale u suhim predjelima Starog Svijeta – posebno na sjeveru sušne Afrike i na Sredozemlju.
Nema na zalihi
Prirodne svježe datulje s košticama
(Lat. Phoenix dactylifera, engl. dates)
Palme datule su se od antičkih vremena uzgajale u suhim predjelima Starog Svijeta – posebno na sjeveru sušne Afrike i na Sredozemlju. Pretpostavlja se da se u biblijskom opisu zemlje u “kojoj teče med i mlijeko”, pod medom smatra onaj koji se pripremao iz datulove palme, koja se hebrejski nazivala tamar. Osim za prehranu ljudi, izmiksanim suhim datulama pomiješanim sa žitaricama, hranile su se tada i deve, konji i psi u Sahari. Danas su glavni izvoznici datula Irak (80%) i Iran, Saudijska Arabija, Egipat, Australija…
Njihovo ime potječe od grčke riječi daktulos, što znači prst, čime se aludira na njihov oblik. Datule su veoma bogate različitim vitaminima i mineralima među kojima se posebno ističu vitamin B1, B5 i folna kiselina, te kalcij, magnezij, pa čak i željezo.
Taj je plod izrazito sladak (u svježem stanju sadrži 55% šećera, koji se sušenjem znatno koncentrira), tako da u mnogim jelima njime možemo zamijeniti nezdravi šećer, naročito ako dobro izmiksamo datule dodajući im vode. Šećer u datulama je prirodno vezan sa topivim biljnim vlaknima koje sprječavaju naglo iskorištavanje šećera iz njih, što sprječava posljedičnu hipoglikemiju.
Datule dakle predstavljuju odličan prirodan izvor energije koji će vas brzo “podići” i dati vam snagu, bez kasnije slabosti.
Mogu se koristiti svježe i sušene. Nasjeckane datule su odličan dodatak žitaricama, pudinzima, slatkom kruhu, kolačićima, keksima, a od njih se može napraviti i slatki namaz.
Sastojci:
100% svježe datulje s košticama
NUTRITIVNA VRIJEDNOST:
Energetska vrijednost 1243 kJ / 294 kcal
Masti 0.5 g
od kojih zasićene masne kiseline 0.1 g
Ugljikohidrati 65 g
od kojih šećeri 64 g
Bjelančevine 1.9 g Sol 0.1 g
Stavlja na tržište:
Galleria Internazionale d.o.o., Predavčeva 6,10090 Zagreb
Porijeklo: Iran